Chceme lepší Znojmo pro naše děti!

autor: | 10. 8. 2022 | Články

Členem zastupitelstva města Znojma jsem od roku 2017. Důvod, proč jsem vstoupil do politiky, byl zcela prostý – chtěl jsem, aby Znojmo lépe fungovalo, aby se nám všem v něm lépe žilo.

Pohybuji se denně po našem městě a vidím kolem sebe spoustu věcí, které by se měly změnit k lepšímu. Někdy slyším, že tam a tam není včas posekaná tráva nebo že někde není moc pěkný chodník. Chápu, že to mnohým lidem vadí. Mě ale více trápí jiné skutečnosti.

Věc, která mě nejvíce bolí, je fakt, že mladá generace, naše děti, nevnímají Znojmo jako místo, kde by chtěly žít. Máme pěkné historické město, překrásné okolí. Ve Znojmě je množství kulturních a společenských akcí, určených ale spíše pro starší generace. Mladí by se chtěli více bavit, více sportovat, více prožívat své mládí s kamarády a vrstevníky.

Příprava na skutečný život mladého člověka začíná vzděláním. Ve Znojmě dnes není standardní střední škola technického zaměření. Chlapci, kteří dnes chtějí studovat technický obor, mají pouze 2 možnosti, jít na některé učiliště nebo na gymnázium s tím, že budou dále pokračovat na vysoké škole, do Znojma se však často nevrací. Chtěl bych to změnit a zde jsou mé návrhy:

  • Budu pracovat na plánu rozvoje města dalece přesahující volební období, ideálně do roku 2050.
  • Znojmo potřebuje střední školu technického směru, ideálně se zaměřením na elektro a stavebnictví.
  • Chci se podílet na přípravě rozvoje infrastruktury v oblasti komunikační a v dopravě.
  • Město má ceny energií fixované do konce roku, poté půjdou strmě nahoru. Proto chci připravovat plán v oblasti energetické.
  • Je potřeba zásadním způsobem změnit systém parkování zavedením parkovacích zón, dobudováním a vyznačením parkovacích míst tam, kde se dnes živelně parkuje na „trávě“ či na
  • jakýchsi šedých plochách.
  • Chtěl bych, aby ve Znojmě byla práce a bydlení pro všechny věkové generace, aby se zde začal více rozvíjet průmysl a služby. K tomu je potřeba stanovit v územním plánu lokality pro výrobu a logistiku.

Ptáte se, kde na to vzít peníze? Jednou z možností je omezovat výjimky při zadávání zakázek. Dále musí město trvat na dodržování pravidel pro občany i podnikatele. Není možné, aby provozovny, které produkují odpady, je dávaly do nádob určených pro bydlící. Vždyť každý vidí v centru města přetékající kontejnery plné lahví z restaurací a papírových obalů z obchodů. Město musí stanovit reálné ceny za pozemky, které prodává nebo pronajímá, a nákladové ceny za služby a aktivity, které poskytuje. Pokud z populistických důvodů neučiní zavčas určité změny, tak se nám to vymstí. Nebudou peníze na dlouhodobé a strategické investice a mladí budou dál odcházet ze Znojma. A na to doplatíme všichni.


Obracím se na mladou generaci. Opravdu chcete věřit nereálným předvolebním slibům, nebo raději půjdete k volbám a vyjádříte názor, že chcete i nadále žít v prosperujícím městě Znojmě?

Petr Bojanovský

IT specialista

IT specialista