Kudy vede cesta k bohatému Znojmu?

autor: | 7. 6. 2022 | Články

Starostové a nezávislí jsou moje srdcovka. Jsem u nich už 10 let, šestým rokem v pozici krajského tajemníka a zevnitř pozoruji vzestup hnutí z malých vesniček přes krajská zastupitelstva až do vlády České republiky. Zblízka vidím principy práce našich starostů a komunálních politiků ve 170 obcích Jihomoravského kraje, které za tímto úspěchem dnes desetiprocentní strany stojí.

Všude tam, kde Starostové trvale uspěli, stáli proti starým strukturám, tu modrým, jinde oranžovým. Za naším úspěchem stojí dva základní principy: Nebát se a nekrást. Heslo připisované prezidentu Masarykovi definuje DNA Starostů.

Nekrademe. Nikdy jsme to nedělali a nikdy to dělat nebudeme. Nedohazujeme zakázky kamarádům. Neuplácíme voličské skupiny. Odmítáme prodávat městské byty a městské pozemky pod cenou. Nikdo z naší současné party si nepřišel do politiky vydělat. Já sám podnikám a na každý výdaj města se snažím dívám optikou hospodáře. Je tohle nutný výdaj? Nemůžeme za tyto prostředky raději opravit chodníky?

Vězte, že to není populární postoj, protože řada zájemců o nejrůznější prebendy, příspěvky, odpustky, individuální dotace, subvence, odpuštění nájmů, plateb za prostory, výpůjčky zdarma apod. je takřka nekonečná. V takové pozici drtivá většina politiků podlehne. „Hele, byli za mnou ti a ti. Slíbil jsem jim, že jim něco přispějeme. Oni nás pak budou volit.“

Někdo ale musí hájit také zájmy města a my se k tomu hrdě hlásíme. Nebudeme prodávat pod cenou, nebudeme si kupovat voliče. Děláme a budeme dělat odpovědnou politiku ve prospěch všech občanů města. Jenom pokud bude vymýtíme socialismus a kamarádšofty, můžeme se posunout kupředu. A my to dokážeme.

Zbohatneme.

Nebojíme se. Nekrást je princip důležitý, nikoliv však jediný postačující. Morálních kandidátů by se jistě v řadách občanů našlo dostatek a jsem rád, že žiji ve městě, kde si můžeme důvěřovat. Ale pro výkon politické práce potřebujete i odvahu a my ji máme.

Nebojíme se velkých projektů jako je rekonstrukce Znojemského hradu. Nebojíme se tlačit variantu železničního spojení Znojmo-Brno za 25 minut. Protože je výhodná! A vychází ze všech pěti variant v poměru cena/výkon jako nejlepší pro obyvatele celého regionu Znojemska. Nebojíme se jet si pro podporu našich projektů na Jihomoravský kraj a ministerstva a po letech do Znojma konečně nasměrovat finance pro naše město. Povedlo se 90 milionů pro bazén. Podaří se i 70 milionů pro jízdárnu Louckého kláštera.

Budu na tom pracovat. A budou na tom pracovat i Starostové a nezávislí. Věřím, že jsme jasný garant odvážné středopravé politiky, která jediná Znojmo posune kupředu. Byli jsme důslední v opozici, jsme důslední i na radnici. V nejbližších týdnech vám představíme, co se nám za rok na radnici podařilo a také přehled toho, co se nám podaří v dalších čtyřech letech.

Práce je na volených zástupcích občanů. Ale jejich výběr je na vás. Pokud nám dáte 23. a 24. září důvěru, přivedeme do Znojma finanční prostředky a nastartujeme město k růstu a bohatství.

Jakub Krainer

Předseda OS STAN Znojemsko

Předseda OS STAN Znojemsko