Skončil 18. ročník Hudebního festivalu Znojmo

autor: | 8. 8. 2022 | Články

Vyprodané koncerty, město plné lidí, tak vypadalo Znojmo v průběhu dvanácti dnů festivalu. Každý z obyvatel Znojma mohl najít „svoji“ akci, někteří dokonce plánují svou dovolenou podle programu, aby jim neutekl jejich oblíbený typ koncertu či jiné akce. Takovou popularitu si získal za 18 let svého trvání hudební festival ve Znojmě. I já se těším vždycky na červenec, kdy nemusím za kulturou dojíždět, neboť kvalitní, dokonce výjimečný program je přímo ve Znojmě. Festival musí však nabízet něco víc, co i v parném létě přitáhne tisíce návštěvníků. Organizátoři nabízejí koncerty vážné, jazzové i populární hudby, lákají návštěvníky na zajímavá až netradiční místa přímo ve městě nebo v okolí, propojují hudbu s vínem i s vycházkami do přírody. Hudba v ulicích, dětský den, to jsou akce s volným vstupem, kterých se mohou zúčastnit masy lidí. Organizátoři dávají příležitost k vystoupení místním hudebním souborům, spojují koncerty s charitativními akcemi.

Určitě by bylo možné pojmenovat další přednosti festivalu, důležité však je, že se připravuje další ročník. Děkuji organizátorům i sponzorům, že takový velkolepý hudební festival může ve Znojmě být. A ať také o dalších ročnících platí to, co jsem psala na začátku: KAM NA LETNÍ DOVOLENOU? ZŮSTAŇTE VE ZNOJMĚ A UŽIJTE SI FESTIVAL.

Jaký je postoj našeho hnutí k festivalu? Není možné, aby celý kolos festivalu zvládli organizátoři bez finanční podpory sponzorů, mezi které patří i město Znojmo. Když jsme sledovali nadšené reakce návštěvníků jednotlivých akcí, vyprodané koncerty i oživlé ulice města, musíme konstatovat, že tato podpora, kterou festival získal od města, se bohatě vyplatí. Jsou to totiž peníze předané lidem a jejich zážitkům.

Alena Paulenková

středoškolská učitelka, varhanice - zastupitelka města Znojma

středoškolská učitelka, varhanice - zastupitelka města Znojma