USTAVUJÍCÍ ZASTUPITELSTVO JE ZA NÁMI!

autor: | 31. 10. 2022 | Z radnice

Dnes, 31. října 2022, odpoledne proběhlo v Louce ustavující zasedání Zastupitelstva města Znojma pro nové funkční období 2022–2026. Naši zastupitelé Alena Paulenková, Jiří Kacetl a Lukáš David složili zákonem předepsaný slib a přihlíželi, jak dohodnutá povolební koalice vítězného ANO s extremistickým hnutím SPD Okamurovci a prořídlou kandidátkou Svobodných („Znojmáků“) postupně zvolila s křehkou většinou jediného hlasu (16 z 31) novou městskou radu a vedení města.

Zastupitelé PRO ZNOJMO jsou tedy po 21 měsících účasti na městské vládě opět v opozici. To nás pochopitelně mrzí, ale je to skutečnost, kterou musíme respektovat. Atmosféra ustavujícího zastupitelstva byla velmi strohá, komisní, místy až pohřebně ztichlá, nové vedení města všechny proslovy a komentáře četli z předem nachystaných papírů. V našem jediném diskusním vstupu jsme vyjádřili velké zklamání z uzavření radniční koalice s SPD, kterou BIS ČR dlouhodobě vyhodnocuje jako stranu s extremistickým pozadím, nejasným financováním a krajními názory, jdoucími proti dlouhodobému ukotvení naší republiky v EU a NATO. S volbou kandidátů extremistických stran jsme při hlasování vyjádřili nesouhlas.

Vyjdářili jsme také velké zklamání z toho, že vítězné hnutí ANO s našim uskupením PRO ZNOJMO po volbách odmítlo jakkoli jednat a onen pakt s SPD uzavřelo již pár hodin po volbách, což způsobilo vynucenou rezignaci Jiřího Padalíka a Bruna Kotrnetze z kandidátky „Znojmáků“ a otevřený nesouhlas zastupitele, zvoleného za ANO, Jana Šťastníka.

Pro Znojmo