O slonici v porcelánu a agentuře JPP

autor: | 15. 11. 2023 | Názory

Omlouvám se všem čtenářům, že svůj příspěvek opozičního zastupitele a člena bývalého vedení města Znojma začínám jako nějakou pohádku. V žádném případě se totiž o pohádku nejedná. Typickým znakem pohádky je to, že mívá šťastný konec. Náš znojemský příběh, o kterém chci dnes psát, se žel dobře nevyvíjí. Naopak. Vykazuje znaky hodně špatně napsaného dramatu.

Jeho hlavní hrdinkou je radní města Znojma za SPD, Růžena Šalomonová (viz foto). Žena, která není obyvatelům našeho města neznámá. Již před svojí politickou kariérou byla v širším povědomí jako učitelka, následně obávaná pracovnice školských odborů a posléze i neúspěšná kandidátka do Senátu. Vždy ji provázela gloriola nebojácné bojovnice za spravedlnost, kterou kolem sebe vytvářela. Ve svém boji nebyla ochotna dělat kompromisy. Prostě padni, komu padni.

Její nesmírná snaha najít stůj co stůj jakékoli pochybení minulého vedení radnice dostala šanci se naplno rozvinout až před rokem, kdy se stala, ač důchodkyně, plně uvolněnou (placenou) radní města Znojma. S plným platem ve výši 73 tisíc korun měsíčně (!) byla pověřena „kontrolou městského úřadu“. Způsobilost pro výkon této funkce byla u paní Šalomonové sice pramalá, její vnitřní motivace však obrovská. Konečně bylo možné se pomstít tolik nenáviděnému předešlému vedení města, které ji zostudilo odvoláním z funkce předsedkyně finančního výboru. Člověk coby politik by se ale neměl nechat příliš unášet emocemi. Čekal bych to např. od mladých liberálů, ne tak od dlouholeté členky znojemského zastupitelstva. Zde by byl na místě spíše nadhleda snaha o vytváření pozitivní atmosféry, která spojuje lidi různých názorů. Paní Růžena ale svým chováním a „kauzami“, které vyrábí jako na běžícím páse, připomíná daleko více onoho pověstného slona v porcelánu. Bez ohledu na falešná obvinění, polopravdy vytržené z kontextu, na mnohdy nicotnost svých zjištění nás svými objevy ohromuje dál a dál. A neváhá je opepřit tvrzeními ze svých jistě věrohodných zdrojů, které ovšem jaksi vždy pozapomene uvést. Agentura „JPP“, tedy „jedna paní povídala“, ovšem mezi slušné lidi a férovou argumentaci nepatří. Je to pouze a jen sprostá pomluva.

„Pseudokauz“, vyrobených paní radní, se (ne)překvapivě velmi ochotně chytá redakce regionálního týdeníku Znojemsko s šéfredaktorem Vlastimilem Mrvou. Tento týdeník si neověřuje, jak by kázala novinářská etika, jestli jsou uváděné informace pravdivé. Rovnou útočí. Příkladem budiž článek z pondělí 30. října 2023 s názvem „Znojemský městský pivovar platí nájem jen 8.000,-Kč měsíčně“, jehož autorem je redaktor Dominik Burdel. Tímto z kontextu zcela vytrženému článku schází jakákoli sebereflexe ze strany současného vedení města, hnutí ANO, a zůstává jen očernění bývalého vedení radnice (paradoxně včetně hnutí ANO) a významného soukromého investora. V článku se dozvíme o podání již třetího trestního oznámení na členy bývalé koalice, kteří měli roku 2015 údajně zvýhodnit provozovatele Znojemského pivovaru při pronájmu městského majetku, konkrétně restaurace na Masarykově náměstí. Co se však čtenář Znojemska již nedozví, je, že investor svojí mnohamilionovou investicí významně zhodnotil městský majetek a že se tato skutečnost logicky promítla do výše nájmu.

Proč o tom paní Šalomonová či redaktor Znojemska mlčí? Nechová se město Znojmo náhodou podobně i v případě pronájmu zdevastovaných městských bytů? To opravdu chceme, aby znojemští podnikatelé čekali, až paní Růžena ukáže příště svým prstem na ně a vypustí další jedovatou slinu?

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Jednatel pan Miroslav Harašta na základě článku a dlouhodobého vystupování radní za SPD Šalomonové dočasně  vystoupil ze společnosti Znojmo Region, kterou před lety pomáhal spoluzakládat. Je pevně odhodlaný očistit dobré jméno svého podniku. Odklon tak významného investora je pro Znojmo hodně špatnou vizitkou.

Oč pikantněji to vše vyznívá, když se stranická kolegyně paní Šalomonové z hnutí SPD, místostarostka Petra Svedíková-Vávrová, snaží nalákat začínající podnikatele na seminář o útrapách začínajících podnikatelů, organizovaný jí samotnou, resp. městem Znojmem. Jestli mohu za podnikatele města Znojma poprosit, pak tedy: Ochraňte nás všechny především před svojí stranickou kolegyní a (nejenom nám) podnikatelům se bude ve Znojmě lépe žít.

Lukáš David

majitel turistické agentury, středoškolský pedagog – zastupitel města Znojma

majitel turistické agentury, středoškolský pedagog – zastupitel města Znojma