KRYTÝ BAZÉN LOUKA OTEVŘEN PRO VEŘEJNOST!

autor: | 29. 8. 2023 | Z radnice

Zúčastnili jsme se slavnostního otevření nového krytého bazénu v sousedství letní plovárny v Louce. Od středy 30. srpna bude bazén včetně saunového areálu plně v provozu a sloužit široké veřejnosti.

Projekt začalo vedení města (ČSSD+KDU-ČSL+nestraníci+KSČM) připravovat již v roce 2013. Autorem se stal, stejně jako u sousední plovárny, brněnský architekt Aleš Burian. Tehdy odhadované náklady ve výši 300 milionů korun byly nakonec překročeny zhruba o jednu šestinu.

I když část veřejnosti, včetně plaveckého olympionika Květoslava Svobody a našeho sdružení PRO ZNOJMO, se původně vyjadřovala pro přestavbu a rozšíření starých lázní na náměstí Svobody, vedení města pokračovalo v přípravě projektu. Územní rozhodnutí bylo vydáno v září 2017. V roce 2020, kdy město Znojmo vedla koalice ČSSD, ANO2011 a ODS, dospěla projektová příprava do finále. V červnu 2020 schválilo jihomoravské krajské zastupitelstvo dotaci na výstavbu bazénu ve výši 10 mil. Kč s odůvodněním, že bazén bude sloužit pro povinnou výuku plavání žáků základních škol z celého regionu Znojemska a Moravskokrumlovska. Záměr krytého bazénu v Louce podpořilo více než 100 obcí z celého regionu.



Po obměně vládnoucí koalice na znojemské radnici v lednu 2021 byl na náš popud vypracován nezávislý srovnávací posudek, který zhodnotil všechna pro a proti stavby nového bazénu v Louce na jedné straně a opravy a rozšíření městských lázní na nám. Svobody na straně druhé. Studii vypracovali Ing. arch. Viktor Drobný, specialista na sportovní stavby, doporučený Českou komorou architektů, a Mgr. Ondřej Špaček. Ze závěrů studie bylo zřejmé, že projekční připravenost výstavby bazénu v Louce dávala daleko lepší příležitost pro možnost čerpání dotací. V prospěch louckého bazénu hovořilo také dřívější předpokládané zahájení provozu, možnost využití existujícího provozně-technologického zázemí Městské plovárny Louka včetně dalších synergií pří společném provozu a údržbě celého areálu, což bude mít za následek nižší provozní náklady. V případě, že by se město bývalo rozhodlo jít do rekonstrukce a rozšíření starých lázní, znamenalo by to sice jistou investiční úsporu, lepší urbanistické zasazení a lepší dojezdové vzdálenosti pro všechny občany Znojma, nicméně vynutilo by si to úplné přerušení závodního, školního a rekreačního plavání na minimálně dva roky. To by bývalo bylo pro plavecké kluby a místní školy nemyslitelné (muselo by se řešit dojížděním do Třebíče či Brna aj.). Navíc, z čistě demokratického hlediska, v 31členném zastupitelstvu města jak před rokem 2018, tak i po volbách 2018 nebyla pro variantu opravy lázní nikdy většinová podpora.



Rada města Znojma včetně našich zástupců Lukáše Davida a Jakuba Krainera se proto dne 23. 4. 2021 rozhodla schválit výsledek otevřeného několikaměsíčního výběrového řízení na zhotovitele stavby. Ze tří přihlášených zájemců podalo cenově nejvýhodnější nabídku „Sdružení pro výstavbu bazénu Znojmo“: IMOS Brno, a.s. + Metrostav DIZ s.r.o. Vysoutěžená cena za stavební dílo byla 344,85 mil. Kč (včetně DPH). Dne 15. 7. 2021 byla stavba zahájena.

V září 2021 zastupitelé schválili uzavření úvěrové smlouvy s Komerční bankou a.s., která městu na 21 let poskytla 275 mil. Kč s pevnou úrokovou sazbu pouhých 2,33 % p.a. s fixací do 30. 8. 2036. Znojmo strategicky využilo nízkých úrokových sazeb a úvěr získalo velmi levně. Úroková sazba byla nižší než od roku 2022 rychle rostoucí inflace. V prosinci 2021 město získalo dlouho očekávanou státní dotaci. Národní sportovní agentura ČR poskytla Znojmu 90 milionů korun.

Kvůli vypuknutí války na Ukrajině (únor 2022), problémům s dodavatelskými lhůtami, nedostatku některých stavebních materiálů se realizace stavby posunula a z části o něco prodražila. Dílo je nicméně hotovo a dnes předáno veřejnosti.

Na co se tedy můžete těšit? Určitě na velikou bazénovou halu, kde je situován plavecký bazén s osmi 25metrovými dráhami, relaxační bazén a dětské brouzdaliště. V saunovém světě v prvním poschodí pak čekejte tři druhy saun, páru, vířivku a Kneippův chodník. K dispozici je i rozcvičovací fitness sál. Standard, který moderní wellness centra obsahují ve všech velkých městech. Systém vstupného a další podrobnosti k novému provozu jsou dobře popsány zde:
https://www.sportovisteznojmo.cz/bazen-louka

Jiří Kacetl

historik, zastupitel města Znojma

historik, zastupitel města Znojma