Vrátíme cirkusy zpět do Znojma

autor: | 2. 8. 2022 | Články

Většina z nás si pamatuje legendární televizní seriál Cirkus Humberto, či jako dítě cirkusy navštěvovala. Tradiční cirkusy (v nichž vystupují i zvířata) vždy patřily k oblíbené zábavě na území Čech i Moravy a to, že po roce devadesát znovu povstaly z popela a prosperují dodnes, svědčí o jejich oblibě. Na rozdíl od jiných evropských zemí, cirkusy v ČR nepobírají dotace.
Jejich existence je tedy plně závislá na zájmu návštěvníků. Od roku 2019 bylo zakázáno vystupování cirkusů se zvířaty na území Znojma. Představení cirkusů jsou přesto hojně navštěvovaná, i ta pořádána v okolí Znojma. Proto si myslíme, že cirkusy by měly mít místo i ve Znojmě.

Pro zákaz cirkusů padaly argument z oblasti welfare (životní pohody – psychické i fyzické) zvířat. Nejen při nedávném vystoupení cirkusu Humberto v Dobšicích jsme se mohli přesvědčit o opaku. O zvířata je v cirkusech dobře postaráno, o čemž se pravidelně přesvědčují nejen diváci, ale i Státní veterinární správa, která cirkusy pravidelně kontroluje. Například v roce 2020 proběhlo u cirkusů 39 kontrol a nebylo zjištěno žádné provinění při chovu zvířat.

O zvířata je skvěle postaráno od jejich narození (všechna dnešní zvířata pochází již několikátou generaci z cirkusů) až do smrti. Pro jejich chovatele jsou to domácí mazlíčci a rodinní příslušníci. Postup výcviku je obdobný jako třeba u psů, zvířata jsou pozitivně motivována odměnami a veškeré triky vykonávají dobrovolně. Pokud již zvíře vystupovat nechce, tak jej k tomu nikdo nenutí. I pokud zvíře přestane vystupovat, tak v cirkuse zůstává. Například lvi, kteří se ve volné přírodě dožívají asi 12 let, se v cirkuse dožívají o deset a více let déle. Většinou vystupují třeba do 18 let a pak odchází do důchodu. V roce 2021 se v Cirkusu Humberto narodilo 7 lvíčat, aby bylo možno doplnit stavy vystupujících šelem. Mláďata se neprodávají, zůstávají v cirkusech. Přitom pro zoologické zahrady je problém tyto šelmy odchovat. V zoologických zahradách se zvířata nudí a je u nich patrné stereotypní chování, kdežto v cirkuse mají pestřejší a naplněnější život. Navíc jsou to zvířata jednoho pána, kdežto v zoologické zahradě se u nich ošetřovatelé střídají. Za poskytnutí informací o chovu lvů a dalších zvířat děkuji Hynku Navrátilovi mladšímu z Cirkusu Humberto.

Závěrem si dovolím ještě poznámku z mého oboru – chovu a výcviku koní. Kdyby se všichni koně v republice měli tak dobře, jako ti cirkusoví, tak by u nás bylo krásně. O zvířata je skvěle postaráno, mají vždy čistou podestýlku, pravidelné krmení, péči a hlavně lásku a pozornost jejich chovatelů. Proto si myslím, že bychom opět měli vrátit cirkusy do Znojma. Aby i naše děti mohly být svědky těchto krásných, dechberoucích a uměleckých výkonů lidí a zvířat. Rovněž prohlídky zvěřince jsou pro děti velkých zážitkem a je to taková návštěva Zoo ve Znojmě.

Zuzana Boudová

podnikatelka, instruktorka jezdectví

podnikatelka, instruktorka jezdectví